Bevallom, arról ugyan hallottam, hogy a Somogy megyei Nagyszakácsiban már évek óta megrendezik a Királyi Szakácsok versenyét, de arról sokáig nem volt tudomásom, hogy Egerben is köztünk él egy „Királyi Főszakács” címet elnyert kiválóság.
Tavaly figyeltem föl a nevére, amikor a Lecsófesztivált szervezte Felnémeten, majd hallottam róla, hogy elválasztott fertálymesterként gulyáslevest főz a rászorultaknak, s legújabban a Vitkovics Házban a „Süssünk, főzzünk a királyi főszakáccsal” főzőműhely házigazdája. Mi háziasszonyok is elismerjük: ha egy férfiember főzésre adja a fejét, abból csuda dolgok sülnek-főnek ki.
No de mi kell ahhoz, hogy valaki Mátyás király-korabeli étkek főzésére adja fejét, s ezzel elnyerje e kitüntető címet is? A Vitkovics Házban megtartott első alkalmon Dósa Tibor az aszaltszilvás szarvaspörkölt elkészítése közepette beavat e titokba.

- Iskoláimat Egerben végeztem, felszolgáló, hentes, szakács, és cukrász szakmákban. Ezek közül hivatásszerűen a szakács szakmát űzöm, ez áll közel a szívemhez. 1998-ban olvastam egy felhívást, miszerint Somogy megyében egy hatszáz fős faluban, Nagyszakácsiban rendezik meg a Királyi Szakácsok versenyét, aminek a lényege, hogy Mátyás korabeli ételeket kell készíteni hat kategóriában: bográcsban készült ételek, spízek, nyárson sültek, kemencés ételek, harang alatt készült ételek és étekvégi fogások. Négy éven keresztül jártam le. Ez idő alatt nagyon sok címet és elismerést nyertem. Többek között: nyárson sültek Királyi Szakácsa, Spízek Királyi Mestere, Kemencés ételek mestere, Étekvégi fogások Királyi Szakácsa, Ízek Királyi Mestere. De igazából csak 2002-ben sikerült elnyernem a Magyarország Királyi Főszakácsa címet, ami azt jelenti, hogy mind a hat kategóriában maximális teljesítményt nyújtottam.

- Úgy tudom, hogy ezután sorjáztak a sikerek, a díjak.

- 2007-ben az 5. Szegedi Nemzetközi Grillfesztiválon, ahol a világbajnok grill csapat is versenyzett, Szeged Város Önkormányzatának különdíját nyertem el. Úgy tűnik, hogy Benke Laci bácsinak – aki nagyon sokszor zsűrizte az ételeimet – ekkor tűntem föl, mert megkért, hogy legyek egy 1000 évet átfogó Magyar Gasztronómiát bemutató könyv társszerzője. Ebben a könyvben a vad-gasztronómia fejezetet bízta rám, aminek egyik elismerése, hogy lektorálás nélkül jelent meg az írásom.
E szürkemarhabőr kötésű könyv különlegessége, hogy 107×74 cm nagyságú, a világ harmadik legnagyobb könyve, és színarany betűkkel van ráírva a cím: Magyarok Nagyasztala. A Parlament Vadásztermében
van kiállítva.
Valóban sorjáztak az elismerések, mert amikor Magyarországon megalakult az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, munkásságom eredményeképp fölvétettem, és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Mestere
címet adományozták nekem. Rá egy évre, fönt, a Budai várban Benke László Oscar-díjas, és Olimpiai bajnok szakács lovaggá ütött. Ebbe a Lovagrendbe világbajnokok, olimpikonok, és Guiness-rekorderek tartoznak.
Itt jegyzem meg, hogy négy Guiness-rekorddal is büszkélkedhetek: az egyik az Egri várban született: 11 500 adag gulyás egy edényben való elkészítése. Ugyanezen a rendezvényen bemutattam a világ legnagyobb
fakanalát, ami egy Mátyás korabeli 3 méter 75 cm hosszú kolozsvári szárnyas fakanál. (Ezzel a fakanállal vendég voltam egy alkalommal a Fábryshowban is.)Ű
A következő rekordom Gyöngyöstarjánban a legnagyobb mennyiségű forralt bor volt. Végül, de nem utolsó sorban Nyíregyháza mellett, Harangodon főztem a több mint 3 tonna harangodi húsos paprikás burgonyát.
2010-ben Erdélyben, a Bálványos lábánál fekvő településen, Torján kaptam meg a „Torjáért” kitüntető címet, és beválasztottak a Világ Szakács Szövetségének egyesületébe, a WACS-ba.

- Sok rendezvényt jótékonysági céllal szervez. Milyen elgondolásból?

- Jelenleg – mint Felnémet Fertálymestere – én ezt természetesnek és kötelességemnek is tartom. Gulyást nem egyszer főztem a rászorulóknak, de hagyományainkra építve a „lecsós búcsú” idején már harmadízben rendeztem meg a Felnémeti Lecsófesztivált.
A jövő évi fesztiválon a Magyarországi Fehérasztal Lovagrend tagjai is ételkülönlegességekkel rukkolnak majd elő. Rengeteg felajánlást kaptam már, de ez maradjon egyelőre titok.

- Ön szenvedélyes vadász, nagy gombaszakértő. Ez el is várható egy királyi főszakácstól?

- Igen, valahol természetes, hiszen különleges ízeket, fogásokat a legjobban vadból lehet készíteni. Az illatos gomba is utolérhetetlen aromát kölcsönöz. Hogy készülne el például a borzderék úrgombával, vagy a vörösboros-gombás szarvaspörkölt? De, hogy meghökkentsük a kedves olvasókat elmondom, hogy főztem én már ürgét, pávát és sorolhatnám. A mai kor embere nem is tudja, hogy milyen fenséges a borzcomb-sült vörösboros fokhagymával, és őzgerinc füstölve. sárgadinnye-salátával…
A gasztronómia egy nép nemzeti kincse, melyet ápolni szükséges és nemzedékről nemzedékre át kell adni. Azon vagyok, hogy ezt a kincset hozzá nem értők ne sározzák be…

- Köszönöm a beszélgetést.
F. Molnár Gabriella

Forrás: Egri Magazin

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rendelési időpontok

Naptár

2024. április
H K S C P S V
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930