Szeretetgulyást főzött Dósa Tibor mesterszakács, Felnémet nemrégiben megválasztott negyedmestere február 23.-án. A nemes kezdeményezést folytatni szeretné.

- A feleségemnek, a fiamnak és magamnak is szeretnénk belőle – indokolta az átlagosnál nagyobb ételhordót a férfi. A merőkanál aztán szaporán járt, a család pedig boldogan indult tovább, hogy rendben haladhasson a sor. Az eset a napokban történt Felnémeten, a Kovács Jakab úti volt kultúrház előtti téren. Dósa Tibor királyi főszakács, az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagja főzött szeretetgulyást a rászorulóknak. A városrész nemrégiben elválasztott fertálymestere elmondta: miután negyedmesterré avatták, nem volt kérdéses, hogy megszervezze az akciót.

- A kezdeményezés fő gondolata az volt, hogy a 40 napos böjt idején azoknak az embereknek próbáljunk segíteni, akik az év sok napján nélkülöznek. – fogalmazott. – A mi dolgunk – sok más mellett – a szegények, elesettek támogatása, felkarolása, így természetes volt számomra a segítésnek e formája, ami reményeim szerint ismétlődik a jövőben, akár Eger más városrészein is.

Szavai egybecsengtek Várkonyi György mondataival. A fertálymesteri testület főkapitánya az újak elválasztásakor hangsúlyozta: a jövőben kiemelt feladat lesz a szegények, elesettek támogatása, s ehhez tettekre van szükség. Nos, ilyen volt Dósa Tibor kezdeményezése, amelyhez helyi vállalkozók, civilek és fertálymesterek is csatlakoztak.

A szeretetgulyást délelőtt, a helyszínen készítette el a mesterszakács. Mindennek persze, már híre volt, lapunkban is beszámoltunk a nemes akcióról, így nem volt kérdéses, lesznek-e jelentkezők a tál melegételre.

- Korábban felvettem a kapcsolatot a Családsegítő Intézet Felnémeti Gondozási Központjával, így már  biztos volt, hogy 34 ember vacsoráját jelenti majd az elkészített gulyás – tette hozzá Dósa Tibor. - Fontosnak tartom, hogy mindez a helyi közösségről szól, úgy vélem, nyitni kell az emberek felé.

Amíg beszélgettünk, szép lassan apadt a sor, ahogy a 80 literes üst tartalma is fogyott. Az egyik várakozó elárulta, ő maga egy plakátról értesült az akcióról, de az elmúlt napokban szájról szájra is terjedt a hír a környéken. Erzsébet elmondta: először meglepődött, hogy valaki egyszer csak segítő kezet nyújt, ami a mai világban egyáltalán nem jellemző.

- Be kell látni, hogy egy tál jó gulyás több, mint egy ebéd vagy vacsora – emelte ki. – Aki ide eljött, nem potyázni szeretne, hanem megesik, hogy szó szerint nem telik neki kenyérre, s nincs annál szebb dolog, mint hogy valaki gondoljon azokra, akiknek kevés jut.

Persze, volt, aki tréfálkozva egy kis bort is szeretett volna az étel mellé, a fertálymester erre úgy felelt: “öröm a leves, víz pedig van a patakban”. Szavain mindannyian jót derültek. Egy idős nő, miután megkapta a gulyást, hazaindult, majd -szinte az úttestről – hirtelen visszafordult. „Még valamit elfelejtettem” – mondta, s megszorította a mesterszakács kezét. Ha ezt egy filmben látjuk azt mondjuk giccs, s nem hisszük el. De mindez itt történt, Felnémeten.

Helyi vállalkozók is segítették az akció szervezését.

DÓSA TIBOR elmondta, az el­múlt években több alkalommal is szervezett már olyan jóté­konysági akciókat amelyben jómaga főzött. Egerben például a Bazilika előtt 500 adag vad­ragut osztottak ki majd pedig gyűjtést szerveztek az újfehér-tói, belvíz sújtotta károsullak megsegítésére, de a lecsófesztiválokon is mindenkor készítenek néhány adag ingyen ételt a rászorulóknak. A mostani kezdeményezéshez – amelynek apropója természetesen az volt, hogy a közelmúltban fertálymesterré választották – sikerült helybelieket is megnyernie: segítségére volt Barta János, Veres Gábor, Kovács Sándor, Budai László, Nagy János, valamint Bajzát Edit.

Forrás: Heves Megyei Hírlap – Pócsik Attila

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rendelési időpontok

Naptár

2024. április
H K S C P S V
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930