Felnémet községben 1891. április 12-én Boross József tanító, Búzás Ágoston jegyző és Korózs József bíró, határoztak egy községi népkönyvtár megalapításáról.

A népkönyvtár megalapításáról így ír az egykori jegyzőkönyv:

„...a népkönyvtár felállítása kimondatik és a Franklin Társulat kiadványaiból – negyedik kiadás első gyűjtemény – (173 munka 97 kötetben) – beszerzése az elöljáróság kötelmévé tétetik.”

1891. április 12.-e óta mindig volt könyvtára Felnémetnek, bár az egyre gyarapodó gyűjtemény sokat vándorolt: volt rendőrségi épületben, tűzoltószertárban, községházán, kultúrházban.

Ma már a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 2. sz. fiókkönyvtáraként működik, és a 2007-ben végzett teljes felújítás után, jól felszerelt, modern könyvtárrá vált.

Az 1891-ben megálmodott könyvtár, végre méltó otthonra talált.

 


 

Egy kis ismerkedés…

Amikor első alkalommal jársz a könyvtárban, talán rácsodálkozol a polcokon sorakozó sok könyvre, a katonás rendre. A kölcsönzőpult mögött ülő könyvtáros néni azonban mindig szívesen lát, és segít neked eligazodni. Az első teendőd a beiratkozás, ami szintén itt történik és számodra ingyenes tagságot jelent. Meglátod, amint a kezedben a könyvtár tagsági igazolványa, az olvasójegy, máris otthonosabban érzed magad a könyvek, újságok, folyóiratok között.

A szabadpolcokon kedvedre válogathatsz. Minden könyvet levehetsz a helyéről, no persze nem egyszerre, csak egyenként. Fontos, hogy ha elveszel egy könyvet a polcról, ugyanoda kerüljön majd vissza, ahonnan levetted. Hiszen minden könyvnek fenntartott helye van a szabadpolcon, úgy, mint neked a tornasorban, vagy az osztálynévsorban. Amelyik könyv nincs a helyén, az olyan, mintha nem volna meg a könyvtárban.

Sok könyv együtt csak könyvhalmaz, nem könyvtár. A könyvtárban úgy rendeznek el sokszor több tízezer könyvet, hogy mindegyiket azonnal meg lehessen találni. Hogy lehet ez? Úgy, hogy a könyvtárosok téma szerinti csoportokba rendezik a könyveket, azon belül pedig ABC-rendben, szerzőjük vagy címük szerint. Segítségedre vannak a tájékozódásban a -könyvtároson kívül – a polcokon vagy közelükben elhelyezett feliratok is, és a könyvtári katalógus. A galéria alatt kapott helyet a téged érdeklő könyvek többsége: mesekönyvek, kötelező olvasmányok, ifjúsági szépirodalom, ifjúsági szakkönyvek és itt található két számítógép is.

Ugye hallottad már azt a kifejezést, hogy: „honnan tudjam, nem vagyok én lexikon!” Melyek is azok a tudományos könyvek, amelyek sok-sok kérdésünkre azonnal válaszolnak? Külsőre olyanok, mint bármelyik könyv, a tartalmuk azonban más. Röviden és áttekinthetően beszámolnak mindenről, amit az ember a tudományok segítségével felfedezett önmagáról és a világról. A nevük: lexikon és enciklopédia. Az enciklopédia szó jelentése: ismerettár, a lexikoné pedig eredetileg szótár, de valójában az is ismerettár, mert a dolgokat nemcsak fölsorolja, hanem magyarázza is. Ezek a könyvek jó ha kéznél vannak, ha bármilyen ismeret után kutatunk, innen a nevük is: kézikönyvek. A kézikönyvek a könyvtárnak egy külön részében találhatók, a galérián elhelyezett kézikönyvtárban. Mivel ezeket a könyveket nem folyamatosan olvassuk, nem kölcsönözhetők, itt helyben használhatjátok, így bármelyik kézikönyv rendelkezésetekre áll, amikor szükségetek van rá.

A könyvtárban nem csak könyvek találhatók, hanem zenei cd-k, hangoskönyvek, filmek – dvd-k, stb. ezeket összefoglaló néven dokumentumoknak nevezzük.

Folyóiratokat, színes újságokat is találsz, ezek szintén kölcsönözhetők, de persze nem a legfrissebb szám, hiszen annak elérhetőnek kell lennie az idelátogatók számára.

A könyvtár közösségi tér is, nagyon sok rendezvény, kiállítás, foglalkozás, érdekes előadás vár rád. Figyeld a hirdetőtáblát, érdeklődj a legújabb rendezvényekről, legyél részese a könyvtár életének!

Ne feledd, sok hasznos ismerettel, izgalmas könyvekkel, tartalmas kikapcsolódási lehetőségekkel, mindig szeretettel vár a könyvtár!

 

Vitkóczi Jánosné (könyvtáros)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rendelési időpontok

Naptár

2024. április
H K S C P S V
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930