Tizennyolcadik alkalommal ünnepelték a szüretet Felnémeten. A szeptember 27. és 29. között megrendezett mulatság kiállítással, borversennyel, kulturális műsorokkal és természetesen szüreti felvonulással várta az érdeklődőket.

Tizennyolcadik alkalommal ünnepelhetjük ebben a városrészben a szüretet, ezzel nagykorú lett a rendezvény, és ez minden felnémetit büszkeséggel és örömmel tölthet el-mondta Rázsi Botond alpolgármester a Felnémeti Szüreti Napok ünnepélyes megnyitóján, a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium aulájában. A köszöntő után néprajzi kiállítás nyílt Farkas József népi fafaragó és Eged András citerakészítő mester munkáiból.A három napos program már hagyományos eseménye a szombati szüreti felvonulás volt, a szüreti koszorút Szabó József plébános szentelte meg.A szüreti menetben a Felsőtárkányi Rézfúvószenekar zenéjére egyesületek, népdalkörök, óvodások, iskolások járták be Felnémet utcáit. A programot a kezdetektől a Felnémet Kultúrájáért Alapítványa szervezi. Takács Zoltán elnök szerint van ok az örömre, hiszen a rendezvény minden évben egyre népszerűbb, a városrész egyik központi eseményévé nőtte ki magát, és a tavalyi évtől a hagyományos programok mellett új színfoltja is van a rendezvénynek.A gyerekeket a nap folyamán játszóházzal, a felnőtteket kulturális programokkal várták, az ünneplés szüreti mulatsággal zárult.

Harsányi Judit

Forrás: TV Eger

(Ha nem indul, illetve nem látható a video akkor telepíteni kell a dvix web playert ami letölthető közvetlenül INNEN, vagy a legfrisseb verzió a dvix honlpjáról INNEN. Esetlegesen szükség lehet a böngésző frissítésére is.)

 

Felnémeti szüreti napok 2012 galéria (forrás: www.heol.hu; Fotó: Ötvös Imre)

7 hozzászólások Felnémeti Szüreti Napok – 2012. szeptember 27-29.

 • Jávorszky Andrásné szerint:

  Tisztelt Olvasók,felnémetiek!
  Nem értem,hogy a megszólított,megemlített emberek akiket ráadásul nevükön szólítottak az eseményhez hozzászólók miért nem reagálnak az írásra ,kérdésre ? akár jó vagy rossz irányban?? Mert a mundér becsületét ……….! Gondolok itt a derűs napok szervezőjére a lecsófőző fesztivál és a szüreti napok rendezőségére mert én mindhárom eseményen részt vettem,mivel időm és egészségem is engedte de van az írásokban igazság ,,nem is kevés!
  Nem értem de lehet én vagyok rossz felfogású!
  De várom az illetve várjuk az illetékesek hozzászólását!
  Jó egészséget kvánok!
  Jávorszkyné

 • Somogyi Ildikó szerint:

  Tisztelt Olvasók!
  Mint egri lakos általában ,munkámból adódóan is elszoktam látogatni családommal,ismerőseimmel a város rendezvényeire ha tehetem.
  Most is megnéztük a felnémeti város rész szüreti felvonulását,de a szereplőkön és a kísérőiken kívül ténylegesen nem sokan voltak és mulatságként hirdetett program is hát elég halvány volt,és elég kevesen is voltak,nem értem ha a felnémeti szervezők nem tudnak valamit kitalálni,hogy a nézettséget növeljék miért nem fordulnak szakemberhez hisz az egri önkormányzatnál elég sok kulturális szakember van.
  Még néhány éve lovasok karikás ostorral a ment élén ,,este táncos est 100-120 fő körüli vendégsereggel,mostanság pedig gyengül a látogatottság,és nem a gazdasági helyzet az oka hisz lásd a Szarvaskői csipke fesztivált vagy a helyi lecsó fesztivált vagy a Magyarok vásárát és még sorolhatnám,de ott van miért kimenni az embereknek!
  De reméljük jövőre tesznek valamit hogy necsak a szervezők érezzék jól magukat hanem sok idelátogató turista ,kiránduló si!
  Üdvözlettel! Somogyi Ildikó pedagógus

 • Magyar Oszkárné szerint:

  Tisztelt Emberek!
  A szüreti felvonulás müsora szép volt,külön megható volt tisztelendő úr beszéde, csak lehettek volna többen is,az embereket nem érdekelné a közösségi program?
  De a lecső fesztiválon viszont több százan voltak,még vidékről is,plébános úr ott is szép em szónokolt,éa a program az már színvonalasabb volr Aradszky művész úrral az élen,a Dalos nap hát az igen kevés Vendéget vonzott,csak a nagy felhajtás ,a város elöljárói a hosszú asztalnál,vendég meg kevés,nem tudom kell-e ezt erőltetni mert a támogatók névsora igen hosszú volt,ezt a pénz a nagyobb résztvevők által látogatott rendezvényekre kellene fordítani.
  Üdvözlettel: Magyarné Ilike

 • Kovács János szerint:

  Tisztelt olvasók!
  Én jómagam nem felnémeti vagyok csak a rokonság lévén szoktunk ellátogatni a rendezvényekre,de a Szüreti felvonulás nem felfelé ível hanem lefelé,hisz az elején még este a bálba 150-en is voltunk,nem tudom Takács Zoltán elnök melyik Szüreti felvonúlásról beszél,van ok örömre—hisz a menetbe sem valami sokan voltak, a fellépőkön és családtagjaikon kívül.
  A lecsófőző verseny mulatság az más jellegű rendezvény ,de ott jóval több érdeklődő volt ,mint a szüreti rendezvényen és a program is szines változatos volt.
  a derüs napon nem voltunk de a nászomék mondták,hogy a vendégek száma 100 fő alatt volt,de ott volt hosszú asztal a vezetőségnek,csak nézők voltak kevesen,talán jövöre.
  Minden jót kívánok!
  Kovács János és családja–Gödöllő

 • Dósa Tibor szerint:

  Tisztelt Fekete János!

  Olvasva az Erdély László által írt dolgot, megfordult a fejemben, hogy én is mint szakács lehetnék zenész. Mint ahogy elnéztem Önt, a Szüreti Fesztivál bálján “és zenekarát” miközben lapozgatta a füzetét, ugyanúgy szólt a muzsika. Na…ez a tudomány. Többen megjegyezték, ez egy igazi zenekar, lapoznak, és közbe szól a zene. Következő kérdésem, hogy ez a népes zenekar az Artjissus szerzői jogvédő hivatal felé (Fekete János és zenekara) ugyan milyen repertoárt adott le a jogvédő hivatal felé? Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy nagyon sok embernek tetszett a zenekar előadása. Tényleg nagyon finom volt a vacsora, mert a mamák még hazára is tudtak vinni egy kis hurka kóstolót.

  Tisztelettel: Dósa Tibor.

 • Erdélyi László szerint:

  Tisztelt Rendezők,Hölgyek-Urak!
  Gratulálok a Szüreti Fesztivál szervezőinek a rendezvény lebonyolításához!
  Az én személy szerinti meglátásom,hogy felnémeten kétféle rendezvény van,
  az egyikről a LÁTOGATOTTSÁG, – a másikról a TÁMOGATOTTSÁG HIÁNYZIK!
  Külön gratulálok a fúvós zenekar fellépéséhez,hisz ezek az urak nagyrésze 30-40 éve muzsikál (nem a flopit cserélgeti—ezt a tevékenységet ne tévesszük össze a tényleges muzsikálással),ezt a fúvós zenekart nem megalakítan volt nehéz-hanem majd megtartani lessz nehéz!!! Én személy szerint a két dobost túlzásnak tartom,egyik helyett fúvós szerepeltése bizonyúlna jobb megoldásnak,(annak idején a felnémeti rezebandába ezt a feladatot Szent Vendusz Bátyám egyedül látta el és ,szerintem jól ,hisz elég sokáig verte a “kutyabőrt”.
  Több emberrel beszélgettem és szívesen láttuk volna a felnémeti fúvósokat a Szüreti Felvonulás,Menet élén-végén muzsikálni,igaz én személy szerint a Felsőtárkányi zenekart is szeretem,tisztelem és nagyra tartom munkásságukat ,hisz én évente több alkalommal találkozom velük,hisz a felsőtárkányi rendezvényeken részt veszek.
  Tudom,hogy a szervezők a szerződésre hivakozva nem tudták visszamondani a Felsőtárkányi fúvós zenekart,de ha már rosszul fogalmazott szerződést írtunk alá akkor kitalálunk valamit,hogy ezt a remek Felnémeti fúvós zenekart bemutassük Felnémet lakosságának,mert mindenre van megoldás csak akarni kell ! És az anyagi oldalát nem is említem,amikor mindenhol a megszorításokról és a spórolásról beszélnek,és itt elugrott több tízezer forint és még lehet,hogy vacsora is volt,mert egy W gépkocsi mellett elhaladva melegen tartó edényekből incsiklandó illatok csapták meg az orrunkat és ez már igencsak 17 óra után volt( minden elismerésem a konyhafőköké-mondom ezt látatlanba az incsiklandó illatoknak köszönhetően—(természetes,hogy a fellépőket illik megvendégelni) Sajnálatos módon egy 1995-től tartó sorozat is megszakadt hisz az Egri Csillagok népdalkör eddig minden Felnémeti szüreti Fesztiválon résztvett ( lásd 750 éves Felnémet c. könyv 174 oldal 6-dik bekezdés). Még egy kis bakit ha megszabadna említenem
  A rendezvényt hírdető plakáton az esti mulatságot Fekete János és zenekarával hirdették,de én csak Fekete urat láttam a pódiumon?! De summa sumárum igen jól sikerült a Felnémeti Szüreti fesztivál és mégegyszer GRATULÁLOK miinden fellépőnek közre működőnek,és külön a Fúvós zenekarnak,és mindenkinek erőt egészséget kívánok!
  Üdvözlettel!
  Erdélyi László

 • Dósa Tibor szerint:

  Tisztelt Felnémeti Szüreti Felvonulók!

  A rendezvény igen nívós volt, mivel szokás szerint csak a könyvtárig kísérték a kis unokákat a szülők,és az ismerősök. Ezután a Pásztorvölgyi Iskolában volt egy még “nagyobb rendezvény”. 14:00 perckor indult a szüreti menet, a felnémeti templom dombról és úgy tudom, hogy évek óta az Egri Csillagok Népdalkör is részt vett ezen a rendezvényen. Most valami miatt nem voltak itt. Sőt úgy hallottam, hogy megalakult a Derűs Alkony Rézfúvós egyesület, aminek külön örültem, mivel Iskolás barátaim voltak a résztvevői. Beszéltem velük, és mondták hogy végig fújják a felnémetyi utcát. Valami oknál fogva nem ők fújták, hanem a Felsőtárkányi Rézfúvósok, akik biztos nem egy zöld szilváért jöttek el. Ettől függetlenül elmentünk, és megnéztük a Pásztorvölgyi Iskola aulájában lévő Felnémetyi Rézfúvósok föllépését, külön ( Gratulálunk: Kovács Feri fúvósnak) és nem tudom, hogy a rendezők miért nem ezt a fúvós egyesületet akarták a szüreti fesztivál élére. Gondolom, hogy anyagi oldala is volt ennek mivel a Felsőtárkányi fúvós együttes pénzért dolgozott, míg az előbb említett Felnémetyi Fúvósok 2 pohár szódavízért fújtak. Hiányolnám a Szüreti Napok meghirdetett plakátján a következő mondatot is:
  “17:00-tól 19:00-óráig a (program végéig) zene Fekete János, és zenekara.
  Ott voltam 17:30-ig, de a kedves Fekete János, és A zenekara, hát az nem volt ott.
  Kérdezném a Felnémeti Kultúrájáért Alapítványt, hogy a kedves meghívott vendégeknek hát mit mondanak, mikor valamit egy fölhívó plakátra kiírok, és hát azt, nem igazán tudom betartani.

  De gondolom, hogy ha valaki a Felnémeti Honlapot olvassa, akkor ők is igazán véleményt nyilvánítanak erre a Felnémeti Szüreti Fesztiválra amire ezelőtt 5 évvel, 150 fős bált rendeztek,és most én mint Felnémeti megkérdezném, hogy ugyan most a bálon hányan vettek részt, és a vacsorát (mert ezelőtt vacsora is volt) kiszolgáltatta, és hogyan.

  Tisztelettel: Egy NEM igazán Felnémeti ember.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rendelési időpontok

Naptár

2023. június
H K S C P S V
« ápr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930