A sors akarhatta úgy, hogy Fekete István aznap megálljon az egykori iskolából egészségügyi központtá alakított épület előtt. Amióta a lánya Felnémetre költözött, a nagytályai vállalkozó gyakorta megfordult arrafelé, ám most úgy gondolta, hogy jó tíz év múltán vet egy pillantást a
felújított épületre, amelyen annyit dolgozott annak idején.

- Szépen helyrehozták, ugye? – szólalt meg mellette valaki. – Csak az a kár hogy a kőkereszt nem került vissza a helyére.

Amikor az idős helybeli felmutatott a bejárat feletti részre, Fekete István azonnal rájött, hogy arról a keresztről lehet szó, amit hosszú évek óta tárolgatott a telephelyén, majd a biztonságosabbnak ítélt portáján.
A történet akkoriban kezdődött, amikor a város északi településrészén megépült a pásztorvölgyi gimnázium, s így sok-sok évtized után elárvult az egykori iskola. A körzet önkormányzati képviselője, Vizi Gyula akkor azzal a javaslattal állt elő, hogy alakítsanak ki benne egy korszerű egészségügyi központot. A munkálatokkal Fekete István építési vállalkozót bízták meg:

- Amikor bejártuk az épületet, tömérdek régi holmit találtunk benne. A padlás tele volt használaton kívüli iskolabútorokkal, táblákkal, transzparensekkel, s mindenféle fölösleges kacattal, amit az évek során felhordtak oda. Megbízóink azt mondták, hogy mindent dobjunk ki a szeméttelepre – meséli. A lomtalanítás során a padlás egyik sarkában találtak egy nehéz kőkeresztet, aminek a sorsa ugyancsak a szeméttelepen végződött volna, ám Fekete István úgy döntött, hogy jobb helye lesz annak nála.

- Ha akkor az az idős ember nem tesz róla említést, ki tudja  meddig hevert volna nálam - jegyzi meg a vállalkozó, aki kapcsolatba lépett az önkormányzati képviselővel.

- Kutatni kezdtem a kőkereszt ügyében – veszi át a szót Vizi Gyula. – Az idősebbek közül mindenki emlékezett rá, hogy volt egy kereszt az iskola tetején, de senkinek sem volt leírása vagy fényképe róla. Végül felhívást tettem közzé az internetes honlapunkon, s ez eredménnyel járt, a fiókkönyvtár vezetője, Vitkóczi Jánosné talált egy régi felvételt.
A kép alapján immár pontosan tudni lehet, hogy hol is állt a kereszt, amiről kiderült, hogy az egykori mester ugyanabból a kőből faragta ki, mint amilyenből az iskolaépület ablakkereteit is készítették.
 

- Magam is szemügyre vettem, s úgy látom, különösebb gond nélkül vissza lehet állítani az eredeti állapotát – mondja Király Róbert szobrászművész, aki készséggel vállalta a restaurálását.

A körzet képviselője most azon szorgoskodik, hogy a kereszt visszakerülhessen a régi iskola bejárata fölé. Az épület társasház, részben az önkormányzaté, másrészt pedig a háziorvos tulajdonában van, az ő engedélyüket is meg kell szereznie hozzá. A helyreállításért Király Róbert mellett mások is összefogtak, az Egri Építész Iroda Kft. vállalta a szakmai tervek elkészítését, Fekete István pedig a kivitelezés lebonyolítását.
- Tavasszal már szeretnénk az eredeti helyén látni – zárja a történetet Vizi Gyula.
 

A kereszt eltávolítására mindenki másként emlékszik VIZI GYULA szerint az egykori felnémeti iskola 1943-ban kezdte meg a működését. Építéséhez a városi hely hatóság mellett jelentős összeggel járult hozzá az egri érsekség is, feltehetően ennek a jegyében került fel a kereszt az épület akkor még egyetlen bejárata fölé. A helybeliek egy része úgy emlékezik, hogy 1948-ban, mások szerint 1956 után távolították el a kőkeresztet.

Egy kereszt kálváriaja

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rendelési időpontok

Naptár

2024. április
H K S C P S V
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930