Felnémeten elkezdődött a gondozói ház építése. A hajléktalanokat befogadó szálló itteni megépítése ellen korábban sokan és hevesen tiltakoztak, még a városrész Egertől való leválása is szóba jött. A felnémeti lokálpatrióták szerint mára lanyhult az ellenállás, alaposan meg kell fontolni a további lépéseket.

Szemmel láthatóan épül a hajléktalanszálló a megyeszékhely Felnémet városrészében. Az uniós támogatással létesülő gondozói ház ügye – minden korábbi heves tiltakozás ellenére – ezzel végleg eldőlt. A tiltakozások egyik éllovasa, összefogója a Felnémeti Lokálpatrióta Egyesület (Felopa) volt. Bódi Zsolt egyesületi elnök szerint be kell látniuk, hogy törvényes eszközökkel nem tudják, törvénytelenekkel pedig nem akarják megakadályozni a hajléktalanszálló megépítését. Ami a korábban szóba jött elszakadást illeti: ebben a kérdésben szerinte Felnémet lakosságának kell döntenie.

 – Nem takargathatjuk, hogy megosztott a lakosság, amiben nagy szerepet játszik az a 2013-as törvény, amely úgy rendelkezik, hogy leválási kezdeményezés esetén nemcsak a leválni szándékozó településrésznek, hanem az egésznek szavaznia kell. Vagyis esetünkben Eger választásra jogosult összes választópolgára legalább ötven százalékának szavazni kellene, a döntéshez a voksaikat leadók legalább ugyancsak ötven százaléka plusz egy szavazójának igenje szükséges. Be kell látni, hogy ez nagyon nehezen kivitelezhető – fogalmazott az elnök, aki lapunk kérdésére elmondta:

A leválási folyamatot több módon lehetne elindítani. Például az önkormányzati képviselők egynegyede kezdeményezhetné, ugyanígy bármilyen önkormányzati bizottság, illetve a leválni szándékozó településrész lakosságának minimum tíz százaléka.

A Felopa egyébként 2013-ban jött létre, célja szerint a felnémeti hagyományok ápolása, a kultúra, az élettér fejlesztése, továbbvitele a feladata. Összefogni a programok mentén, ez volt a cél. Aztán bejött a képbe a hajléktalanszálló ügye. Amikor már csitulni látszott a vihar, az idei év elején derült ki, hogy „altatás” után a létesítményt mégis megépítik.

– Sikeres volt a pályázat, a kivitelező már ott van és dolgozik a területen. Az első fórum márciusban volt. Úgy tapasztalom ugyanakkor, hogy a korábbi tiltakozói hév már a későbbi, második fórum után alábbhagyott egy kicsit. Ennek okai összetettek. Eredetileg az ellenzőknek három csoportja volt: egyikük a hajléktalanszálló ellen érvelt csupán, a másik a mindenképp „váljunk le” gondolat mentén sorakozott fel, a harmadik kör azt mondta, hogy akkor váljunk, ha a tiltakozás ellenére mégis megépítik a szállót. Ezek a csoportok és a közöttük lévő viszonyok is változtak. Nehéz eldönteni, hogy most milyen a közhangulat. A leválás egyébként – a 2013-as törvény miatt is – most nem annyira aktuális. A várostól többféle ígéretet is kaptunk a városrész fejlesztésével, jövőjével kapcsolatban, várjuk, hogy ezek megvalósuljanak. 

Megkérdeztük az elnököt, hogy most hogy látják, életképes lenne-e az önálló település.

– Úgy gondoljuk, igen. Ennek a kérdésnek a megválaszolása persze sok elemzést kíván. Mit kell létrehozni például? Úgy gondolom, hogy minden olyan dologgal, feltétellel rendelkezik Felnémet, ami az önálló működéshez kell, amit a törvény előír.

Megkérdeztük azt is, hogy a 2013-as törvény hatályba lépése óta volt-e olyan településrész az országban, amely sikerre vitte volna a leválást. Bódi Zsolt szerint nem, de arról nem szabad megfeledkezni, hogy nem lehet „egymásra húzni a történéseket”. Minden eset önálló és más.

– Ne feledjük, hogy itt már volt egy meglévő település. Felnémet a vámházig, a mai hőközpont területéig be volt ékelődve Egerbe. Kérdés, hogy 1960–61-ben miért kellett Egerhez csatolni. Erről tanácsi előterjesztés tanúskodik: az ipari területekre volt szüksége a városnak. Az akkori tanács ezt megszavazta – fogalmazott a Felopa elnöke.

Forrás: www.heol.hu, Sike Sándor

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rendelési időpontok

Naptár

2024. április
H K S C P S V
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930