Beszélgetés Rázsi Botonddal, a 12. választókerület képviselőjével (Bérczessy András)

- Hogyan jellemezhető a körzet?

- A város egyik legnagyobb lélekszámú körzete eléggé tagolt, mert alapvető­en négy jól elkülöníthető településrész alkotja: a falusias báját és hagyományait máig őrző, a körzet magvát jelentő Felnémet, a kertvárosias, főleg fiatalabb csalá­dok által lakott Pásztorvölgy, az egykoron a Finomszerelvénygyár dolgozói számá­ra épült Berva lakótelep, és a csendes, külterületen fekvő Almár.
Nagyon vegyes a családok szociális és gazdasági háttere, és életkor szerint is összetett a lakosság. Számos ipari és kereskedelmi vállalkozásnak található itt a székhelye, de még mindig elég sokan élnek a mezőgazdaságból is.
A körzet a rendszerváltás óta az utóbbi években fejlődött a legtöbbet egy nagy ívű rehabilitációs program keretében: gondozási központ és civilház létesült, gya­loghíd és játszótér épült, megújult számos út és járda. Mindamellett számos to­vábbi fejlesztés várat magára.

- Milyen megoldandó feladatok, problémák vannak?

- Ahány településrész, annyi jellegzetesség és lehetőség, de megannyi feladat is. Gondnak, problémának nem nevezném őket, még ha egyik-másik sok fejtörést is okoz, mert másfél éve arra vállalkoztam, hogy képviselőként a kerületet, alpol­gármesterként pedig az egész várost szolgálom. így a teendők számomra kihívást jelentenek, egy kihívásnak pedig számomra mindig pozitív üzenete van.
Az egyik konkrét kihívás a csapadékvíz-elvezetés. Az utóbbi évtizedek építke­zései egyrészt nem igazan voltak tekintettel e kérdés kezelésére: sok ház készült alapvető szigetelés nélkül, és sok természetes vízelvezető szűnt meg ezen építke­zéseknek köszönhetően. Ezek következményeként az elmúlt évek néhány csapadé­kosabb időszaka olyan kellemetlen meglepetéseket okozott, amelyekre megoldást kell találni mindamellett, hogy a meglévő csapadékvíz-elvezető hálózatot is gon­dosabban kell karbantartani.
Egy másik fontos és állandó feladat a járdák és utak állapotának javítása, játszó­terek építése és fejlesztése, de ami ettől sajnos égetőbb, hogy még mindig van hat utca a körzetben, amelyeknek nincs szilárd burkolata. Történetük tipikus: az adott utcákban ingatlanokat építő cég vállalta az út és járda elkészítését is, de a feladat elvégzése előtt „csődöt mondott” így most a bajban lévő lakók csak az önkormány­zatra számíthatnak. Tavaly egy ilyen utcát már sikerült rendbe tenni úgy, hogy a lakók önrésszel járultak hozzá a költségekhez. Ezt a programot évről évre folytatni kívánom, idén újabb utca kerül sorra.

- Milyen eredményekről lehet számot adni?

- Az előbb említett út- és járdaépítést nagy eredménynek tartom, mert igazi összefogásnak és együtt-gondolkodásnak köszönhetően valósult meg. Azon túl ugyanis, hogy a lakók vállalták, hogy nem kis anyagi áldozat árán tulajdonképpen még egyszer hozzájárulnak az út megépítéséhez, összesen 2 millió Ft értékben, a képviselői keretem beruházási célokra szánt része (750 ezer Ft) is erre fordítódott. A fejlesztés összértéke végül meghaladta a 14 millió Ft-ot.
Emellett zömében a már említett csapadékvíz-elvezetés rendezése érdekében valamint kertészeti ügyekben történt több beavatkozás, mintegy 5 millió Ft érték­ben megerősítettük a felnémeti templom alatti támfalat, valamint járda és lépcső épült több mint 2 millió Ft értékben.

- Milyen beruházásokat terveznek?

- Ahogy említettem, folytatódik az önerős út- és járdaépítési program, a csapadékvizek kezelése, és a játszóterek fejlesztése, de emellett kijavítunk egy út­szakaszt a Bervai úton, építünk még egy járdaszakaszt Felnémeten, valamint egy olyan parkolót is a Berva lakótelepen, amihez a közvetlenül érintett lakók szintén hozzájárulnak önerővel.
A Berván idén még egy fejlesztés megvalósul, mert megveszünk az óvoda mellett egy eddig italboltként üzemelő ingatlant, és ifjúsági/civil/közösségi hellyé alakítjuk át. Remélem, ebben a törekvésben partnerekre fogok találni a helyi lakókban.

- Milyen közösségi programok vannak a körzetben?

- A körzetet hagyományosan összetartó közösség és gazdag kulturális élet jellemzi, melynek központjául eddig főleg az óvoda, az iskola és a fiókkönyvtár szolgált, de az elmúlt néhány évben megerősödött a civilek által szervezett élet is. Számos egyesület, alapítvány és tenni akaró magánszemély dolgozik aktívan a helyi közösségért, és az Egri Civil Kerekasztal Felnémeti Szekciója idén már har­madjára fogja megszervezni a Felnémeti Közösségi Napot.
Szép hagyományápoló rendezvénysorozat a másfél évtizedes múltra visszate­kintő Felnémeti Szüreti Napok. A tavalyi év ezen túl is különösen gazdag volt nagy sikerű programokban: először, de biztosan nem utoljára rendeztünk igazi civil összefogással Lecsófesztivált, Felnémeti Derűs Dalos Ünnepet és Felnémeti Adventet karácsonyfa-állítással, és idén februárba került sor az első Disznótoros Fesztiválra. Ezek mellett egyre népszerűbb a Felnémeti Esték című rendezvénysorozat is.
Felnémet, ha önálló település lenne, tavaly ünnepelte volna fennállásának 750. évfordulóját, melynek alkalmából emlékkő állíttatott, és egy helybeli nyugdíjas tanárnő szerkesztésében született egy könyv is.
Ismervén a helyi közösség kollektív bölcsességét, a képviselői keretem közösségfejlesztésre fordítható részét (250 ezer Ft) tavaly év elején felajánlottam a helyi civileknek, akik a véleményem kikérésével, de lényegében önállóan döntöttek a keret sorsáról, és számos előbb említett közösségi esemény nyert támogatást belőle.
Ez idén sem lesz másképpen.

Forrás: Egri Magazin

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rendelési időpontok

Naptár

2024. április
H K S C P S V
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930