A Felnémeti Civil Kerekasztal szerevezésében emléktáblát avattak, illetve emlékkövet állítottak és szenteltek fel pénteken a késő délutáni órákban a 750 éves Felnémet lakói és vendégei a Hősök parkjában.
A cudar időjárás ellenére jópár érdeklődő kísérte figyelemmel a jubileumra felállított emlékkő és tábla avatását.
A felszentelés után Gál Sándor tartott rövid ünnepi beszédet, Wass Albert sorait idézve kijelentette: a kő marad!
Tiszteletünket fejezzük ki ezzel az emlékhellyel azok előtt, akik előttünk éltek Felnémeten, akár itt születtek, akár bevándoroltak legyenek is – mondta a szónok.
A Bükki Nemzeti Park épületében a Pacsirta Dalkör Adventi énekeivel folytatódott a műsor, majd Rázsi Botond alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy Felnémeten érezhetően aktivizálódik a lakosság és egyre több közös program, esemény tarkítja az itt lévők életét.
A köszöntő után Gál Sándor tartott rövid áttekintést a település történetéből. Kiderült, hogy Eger vár eleste után, mintegy 110 évig lakatlan volt a korábban évszázadokig gazdag település, míg az 1700-as évek elején az újratelepítést követően éledhetett újra Felnémet. A Rákóczi szabadságharc alatt ugyan sokan elmenekültek, de tíz család itt maradt, biztosítva a folytonosságot – tudhatta meg a hallgatóság. Gál Sándor arról is szólt, hogy jubileum okán, a közeljövőben jelenik meg a település történetét igényesen feldolgozó kiadvány. Az érdekes előadás alatt forralt borral, illetve teával kedveskedtek a szervezők a hallgatóknak. Peterdi Gábor képei.

Együttműködők:Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Felnémeti Gondozási Központ, Egri Kulturális és Művészeti Központ


Forrás: http://www.egri-hirhatar.hu

Hozzászólás A kő marad

  • Farkas János /jancsi bacsi/ szerint:

    Az Emlékkő-ből Emlékművet szeretnénk.: mi felnémeti Civilkedők A hasznosítható felületeket felcsiszoljuk,majd várunk pályázó javaslatokat a végső kialakításra. A kiírásra 2012 márc.31-ig sor kerül,a lehetőségeink függvényében.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rendelési időpontok

Naptár

2024. május
H K S C P S V
« ápr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031