Boroviczényi Gyula
uradalmi igazgatótól.

Ezen uradalom Heves-vármegye területén két részre oszlik, az egyik része Eger városától északnak esik s ez képezi a hegyes erdős részét, másik része pedig dél s délnyugatnak rónaságon fekszik; ez utóbbinak szántó földjei legnagyobb részt fekete kötött talajból állanak, míg északi részének legnagyobb terét igen jó karban létező lábas erdők képezik.
Kaszálóinak jelentékeny része az Eger folyó mellett terjed, részben időszakonkint mesterségesen megöntözhető, más része azonban hátasabb téreken feküdvén, termékenységére az idő járásának nagy befolyása van. Kiterjedt rónás legelői legnagyobb részben székes talajjal birván, silánynak látszó füvezete, igen hízékony táplálékúl szolgál.

A mivelés alatt álló földekben leginkább repcze, búza, árpa, zab, dohány, köles, répa, luczerna, bükköny, mohar s helyenkint vörös lóhere termeltetik.
A tagositások ez uradalom birtokaiban átalában be vannak fejezve s igy vált lehetővé, hogy az uradalomnak jutott egyes birtoktestek körülárkoltathattak s rendes táblákra felosztva, sorfákkal beültethettek.

Ezen érseki uradalom jelenlegi birtokosa, Nagyméltóságú s főtisztelendő Kis-Apponyi Bartakovics Béla érsek, a legnagyobb áldozatokkal a jószágrendezés folytán szükségessé vált uj gazdasági épületek létesitésén fáradozik s 1850-ik év óta már is többet költött jövedelméből 200,000 frtnál épitkezésekre, különösen oda törekedvén, hogy az épületek szilárdan készitve, legnagyobb részben palakő fedéllel látassanak el s bátran elmondható, miszerint ezen uradalom területén létező épületek diszére válnak egy rendezett gazdaságnak.

Ez uradalomnak felső-tárkányi 14,770 m. hold birtokában, mely csupán csak erdőségből s csekély mennyiség: kaszálóból áll, szorgalommal miveltetik a palakő-zsindel-készités, mely évenkint több ezer mázsa palakövet szolgáltat, de ezen termelvény, eltekintve Eger városában előforduló csekélyebb fogyasztásától, kelendőség hiányában leginkább uradalmi épületek befedésére használtatik.

Mezei gazdászata 4 kerületre van felosztva s pedig:

1. A felnémetire 29401 4/100 hold
2. A gyöngyös-püspökire 13580 67/100 ’’
3. A maklár-nagytállyaira 8733 65/100 ’’
4. A puszta-szikszóira 7307 17/100 ’’

hol is az elsőben 1 tiszttartó, ki egyszersmind juhászati felügyelő is, a másodikban 1 számtartó, a 3-ik és 4-ik kerületben 1-1 kasznár van a gazdaság vezetésével s a számadás terhével megbizva. Ezen 4 tiszti kerület, ismét osztályokra oszlik fel, nevezetesen a:

Felnémeti kerülethez tartozik:

a) A baktai gazdászat, hol egy ispánság van felállítva.
b) A szarvaskői.
c) A szőllőskei.
d) A felső-tárkányi.
e) A fedémesi birtok, melyek leginkább erdőségből állván, 1-1 erdész által gondoztatnak. A csekély kiterjedés: szántó földek s rétek részint haszonbérbe advák, másrészt felébe munkáltatnak.

A 2-ik, vagyis gyöngyös-püspöki kerülethez tartozik:

a) Sólymos, melynek mivelhető része a gy.-püspöki számtartóság által kezeltetik, mig erdészeti része egy erdész gondviselése alatt áll.

A 3-ik, vagyis a maklári és nagytállyai kerület, mely tulajdonképen ezen uradalom legjövedelmez7bb részének tekintetik:

a) Az Albertmajori, – és
b) A dobi pusztai gazdászatokkal van összekötve, hol mindenütt 1-1 ispánság létezik, sőt az Albertmajorhoz tartozó erdőségekhez egy erdész is nyert alkalmazást, végre.

A 4-ik, a puszta-szikszói az elöbbinél nem sokkal hátrább álló kerület, melyhez:

a) A kápolnai és
b) A kisbudai ispánságok tartoznak, – a:
c) bútelki pusztával egyesitve.

 Az imént elősorolt uradalmi területen összesen 27 tiszt, 10 erdész és 307 különbféle állandó szolgai személyzet van tettleg alkalmazva és 16 tiszt s cseléd nyugdíjazva.
A helyi viszonyok, a talaj különbsége és egyéb körülmények az egyes gazdaságok különböző beosztását igényelvén, a hely szűke miatt minden egyes gazdaságban folyamatban lévő kezelési rendszer elő nem soroltathatván, átalánosságban megjegyeztetik: hogy a nagy-tállyai, dobi, Albertmajori, kápolnai és kis-budai birtokokban váltó, a többi majorságban pedig, addig még kellően felszerelhető leendnek, ugarrendszer szerint folytattatik a gazdászat, melynek jövedelme hogy naponkint fokozódik, szolgáljon az utóbbi 3 év termésének eredménye némi tájékozásul.

Forrás: http://vfek.vfmk.hu/

Hozzászólás Az egri érseki uradalom leirása

  • Farkas János /jancsi bacsi/ szerint:

    K. Zsolti. Ez az indítás jó, az áttekinthetőség miatt. Gratulálunk. A felnémetieket talán még jobban érdekelné , az itteni Majorság részletes leírása,gazdálkodása,korszerú tehenészete, állattartása,……társadalmi vetülete, …..Ezt az anyagot kellene megszerezni és folytatni ezt az indítást. Sok sikert hozzá(kérjetek itt is külsős segítséget) Üdv Jancsi bacsi

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rendelési időpontok

Naptár

2024. április
H K S C P S V
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930