Tizennyolcadik alkalommal ünnepelték a szüretet Felnémeten. A szeptember 27. és 29. között megrendezett mulatság kiállítással, borversennyel, kulturális műsorokkal és természetesen szüreti felvonulással várta az érdeklődőket.
Tizennyolcadik alkalommal ünnepelhetjük ebben a városrészben a szüretet, ezzel nagykorú lett a rendezvény, és ez minden felnémetit büszkeséggel és örömmel tölthet el-mondta Rázsi Botond alpolgármester a Felnémeti Szüreti Napok ünnepélyes megnyitóján, a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium aulájában. A köszöntő után néprajzi kiállítás nyílt Farkas József népi fafaragó és Eged András citerakészítő mester munkáiból.A három napos program már hagyományos eseménye a szombati szüreti felvonulás volt, a szüreti koszorút Szabó József plébános szentelte meg.A szüreti menetben a Felsőtárkányi Rézfúvószenekar zenéjére egyesületek, népdalkörök, óvodások, iskolások járták be Felnémet utcáit. A programot a kezdetektől a Felnémet Kultúrájáért Alapítványa szervezi. Takács Zoltán elnök szerint van ok az örömre, hiszen a rendezvény minden évben egyre népszerűbb, a városrész egyik központi eseményévé nőtte ki magát, és a tavalyi évtől a hagyományos programok mellett új színfoltja is van a rendezvénynek.A gyerekeket a nap folyamán játszóházzal, a felnőtteket kulturális programokkal várták, az ünneplés szüreti mulatsággal zárult.
Harsányi Judit
Forrás: TV Eger
A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 2. sz. Felnémeti Fiókkönyvtára tisztelettel és szeretettel vár minden érdeklődőt
„Nosztalgiázzunk képekben” címmel
Nagyné Veres Mária képeslapgyűjteményének kiállítására.
valamint
„Nosztalgiázzunk zenében” címmel megrendezésre kerülő
zenés – (táncos…) délutánra
Ének: Simon Zsóka Zenei kíséret: Horváth Gábor Folytatás
Lecsó májjal, rizzsel, vagy káposztával? Akár ilyen különlegességeket is megkóstolhatott az, aki kilátogatott hétvégén a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium udvarán megrendezett lecsófesztiválra.
A lecsó balkáni eredetű étel, de ma már a magyar gasztronómia egyik jellegzetes fogása, és számos módon készítik. A második alkalommal megrendezett lecsófesztiválon is igyekezett minden csapat valami különlegességet tenni a hagyományos alaphoz, így a lecsókba került például cukkini, füstölt csülök, máj, tök, rizs, gomba, de az egyik csapatnál egy erdélyi recept alapján káposzta is. Mint Dósa Tibor királyi főszakács, a rendezvény egyik szervezője elmondta, a tökéletes lecsónak receptje nincs, de a hagyományos alap mindenhol ugyanaz.<br>A felnémeti búcsú előtti napon megrendezett versenyre huszonnyolc csapat érkezett az ország különböző részéről.. A zsűri nemcsak az ételt, hanem a tálalást is figyelembe vette az értékeléskor. Folytatás
Többszörös jubileumot ünnepelt az Egri Csillagok Népdalkör és vezetőjük, F. Molnár Gabriella. A népdalkör negyvenéves, Gabi pedig harminc éve foglalkozik hagyományőrzéssel. Ezen az estén mutatta be az Édesanyám rózsafája című könyvét, amelyben a régi Heves vármegye három településének hagyományairól, a palóc szokásokról ír. Folytatás
Legutóbbi hozzászólások