Vakaró
Kenyérsütésnél a teknő falára ragadt tésztát levakarták, de hagytak a kenyér tésztából is meg.
A kenyértésztába burgonyát is tettek, mert tovább puha maradt a kenyér.
Az „összevakart” maradék tésztába apró kockára vágott sült szalonnának a tepertőjét vagy sima tepertőt gyúrtak bele, kör alakúra kinyújtották és keresztbe majd hosszába mélyen bevagdosták és kemencébe ropogósra sütötték.
Azon melegében fogyasztottuk, de kihűlve is jó lett volna, ha maradt volna belőle.
Törbebab
Összmarék fehérbabot beáztatunk előző nap.
Langyos vízben feltesszük főni. Belevágunk 2db közepes fej vöröshagymát apróra, megsózzuk és fedő alatt főzzük.
Amikor a bab már megpuhult összetörjük nyomkodós krumplitörővel.
Zsírt megforrósítunk 1 evőkanál lisztet és pirospaprikát teszünk bele – rántást készítünk – kicsit forraljuk és hozzáöntjük a tejjel elkevert tejfölt, majd az egészet összeforraljuk a babbal.
Ha kell még utána sózunk.
Feltétnek bármilyen húsfélét adhatunk, de magában is ízletes ebéd.
Hamis paprikás csirke
Zsírt megforrósítjuk, lehet kockára vágott szalonnából kisült zsír is a tepertőjével.
Vöröshagymát 3-4 fejet csíkokra felvágjuk és beletesszük a forró zsírba, megsózzuk és szórunk rá pirospaprikát, majd hozzáadunk 1 pohár tejfölt.
Összeforraljuk és nokedlit szaggatunk hozzá.
Kész a hamis paprikás csirke.
Barátfüle, krumplis tészta és lekváros derelye
A tésztája mind a háromnak ugyanaz.
Lisztből tojással, sóval és vízzel tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk a barátfüléhez kb. 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk és középen összecsípjük, hogy összeragadjon. Forró sós vízben kifőzzük.
Tehetünk rá túrót, tejfölt, de tört burgonyával is jó, vagy piríthatunk rá kockára vágott vöröshagymát is.
Krumplistészta tejfölösen: Az előzőek szerint elkészített tésztát kinyújtjuk, felcsavarjuk a nyújtófára, kettévágjuk majd ismét ketté utána vékony csíkokat vágunk belőle.
Sós vízben kifőzzük a tésztacsíkokat. Leszűrés után forró zsírral meglocsoljuk és főtt-tőrt burgonyát teszünk rá, tejföllel meglocsoljuk.
Sütőben meg is piríthatjuk, ha ropogósan szeretjük.
Lekváros derelye: A tésztát kinyújtjuk, kb. 5 x 5 cm-es kockára vágjuk majd szilvalekvárral megtöltjük és háromszög alakúra félbehajtjuk kicsit megnyomkodva, hogy ne jöjjön szét.
Ezek után forró vízben kifőzzük.
Búzadarát pirítunk majd vízzel felengedjük ezután a derelyét rászedjük és összeforgatjuk, hogy mindenütt jól belepje.
Fogyasztás előtt megszórjuk porcukorral.
Kumpér ganca
1 kg megtisztított burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és krumplinyomón áttörjük.
20 dkg lisztet rászórunk, sózzuk és összekeverjük. Lábosba zsírt forrósítunk (ha szeretjük kockára vágott hagymát is tehetünk a zsírba, de anélkül is finom).
Késhegyével beleszaggatjuk a forró zsírba a tésztát. Ha pirítani szeretnénk forró sütőbe még betesszük. Tálalásnál tejföllel meglocsoljuk és forrón tálaljuk.
Ízletes ebéd önállóan is, de salátát is adhatunk hozzá.
Zsemlemártás (zsemlyemártás)
5-6 db száraz zsemlét tejben beáztatunk, amíg ázik 2 cikk fokhagymát megtisztítunk, majd összetörjük és forró zsírba tesszük. Petrezselyem zöldet apróra vágva dobunk hozzá.
A zsemléket kinyomkodjuk és a forró zsírba tesszük. A tejből még öntünk 2 dl-t a zsemlére, megsózzuk picit borsozzuk, egy kevés majoránnát is tehetünk bele, de ez el is maradhat.Forrón fogyasszuk. Szegényes étel, de finom.
A receptekért köszönet Kovácsné Lajosnénak
Legutóbbi hozzászólások