Hagyományos, tojásos, virslis, kolbászos, krumplis, francia. Néhány a lecsóvariációk közül. Egy lecsófesztiválon azonban ezek a tradíciók nem feltétlenül menők, ugyanis a résztvevők fantáziája csak úgy szárnyal…
A településen járva, egyszercsak megcsapja az orrunkat a lecsóillat. Néhány méter, s meg is érkezünk a VI. Felnémeti Lecsófőző Fesztivál helyszínére, a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium udvarára. Gondoljuk, teszünk egy nagy kört: kíváncsiak vagyunk arra, hogy melyik standnál milyen ízkombinációkkal próbálják elcsavarni a zsűri fejét. Előtte azonban Dósa Tibor királyi főszakáccsal, a rendezvény megálmodójával találkozunk.
- Az ország több pontjáról, egyebek között Túrkevéről, Budapestről, Szolnokról és a szerbiai Zentáról is jöttek lecsót főzni. Összesen 26 csapat vesz részt. Rekordkísérletünk is lesz idén: a legtöbb plüssállatot összegyűjtő városrész kívánunk lenni. Az itt látható játékokat a torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központnak, valamint az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolájának ajánljuk fel – osztja meg a főszervező.

A lecsórengetegben elsőként a Felnémeti Angyalok főztjének illata ragadja meg az orrunkat, s vezeti a sátrukhoz.

- Cigánylecsó készül, káposztával és csirkehússal – tudjuk meg Korózs Zsuzsannától, az egri piac gombaszakértőjétől, aki maga is felnémeti angyalként van jelen. Az oldalunkat persze furdalja a kíváncsiság, hogy olykor gomba nem kerül-e otthon a lecsóba: – Gombával még nem készítettem sosem ezt az ételt. Ezen a versenyen meg nem használnám: nem keverném ide a munkát – világít rá viccesen Zsuzsanna, aki megosztja azt is, a tavalyi találkozón az angyalok baszk lecsót főztek.

Egyre kíváncsibbak leszünk, hogy a többi csapat milyen ínyencséget álmodott meg. Most a Konok Rokonok séfjének figyelmét vesszük el kicsit az alkotástól.

- Nálunk lecsós bőségszarut kóstolhatnak majd a vendégek. Ahogyan a nevünk is sejteti, a rokonaimmal főzzük meg a fogásunkat. Oregánóval és bazsalikommal ízesített lecsót tortillába töltünk, ezt a végén füstölt sajttal, szalonnacsipsszel és fokhagymás tejföllel díszítjük majd – közli a felnémeti Gabriella. A leírt recept hallatán máris összefut a nyál a szánkban, ám megyünk tovább.

- A francia lecsót, azaz a ratatouille-t használjuk alapként. Ez az a bizonyos finomság, amelyet Remy, a patkány is készített a L’ecsó című rajzfilmben. Mi azonban most a francia, cukkinis, padlizsános lecsót megbolondítjuk egy kis borjúhússal is. Mellettem pedig még csigákat láthatnak. A kelt tésztában hagymás tört burgonya és bacon szalonna van töltelékként. Ezt sütjük meg, s tálaljuk a borjúhúsos ratatouille mellé – osztja meg Gábor, a Tetemvári Kappanok csapat egyik tagja.

Néhány méterrel arrébb Zentai Lászlót, Eger önkormányzatának médiareferensét pillantjuk meg, aki épp csapatához igyekszik. Természetesen az önkormányzat is saját lecsókölteménnyel képviselteti magát a rendezvényen.
- Olasz lecsót készítünk mediterrán fűszerekkel. Tésztaágyon tálaljuk majd, melynek tetejére grillezett sajtot teszünk – tudjuk meg a csapat séfjétől az ígéretesnek hangzó lecsóverzió receptjét.

A következő lépéseinknél mintha azt pillantanánk meg, hogy az egyik sátornál épp félbevágott őszibarackot sütnek meg tárcsán. Ide feltétlenül be kell térnünk…
- Lecsóágyon elnyúlt nyúl lesz a fogásunk, amelyet grillerezett őszibarackkal spékelünk meg – osztja meg kérdésünkre Gál Ági, a Budapestről érkezett Irgalmatlan irgalmatlanok nevű, barátokból álló csapat tagja. – Kipróbáltuk előzőleg a receptünket, éppúgy, mint tavaly. Akkor füstös répával gazdagított, igazi vegán lecsót készítettünk – állati eredetű táplálékot, zsiradékot nem használva.

Végezetül pedig a letisztult, klasszikus ízek kedvelőit látogatjuk meg.
- Nálunk hagyományos tojásos lecsó készül, mangalicakolbásszal, füstölt szalonnával és klasszikus fűszerezéssel – árulja el a Felnémeti Pocakosok Csapatának séfje, Tibor.
Lapzártánkig nem ismeretes, a huszonhatból melyik lecsó lett a nyertes, ám a sátrak ajánlatait végignézve, számunkra mindegyik annak tekinthető…

http://www.heol.hu/galeria/heves/kultura/76877

Forrás: www.heol.hu, www.tveger.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rendelési időpontok

Naptár

2024. április
H K S C P S V
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930