Get Adobe Flash player

Újabb fejlemény a Vak Jancsi malmával kapcsolatban:

Egri PH leveleHelyi védelem alá helyeznének egy felnémeti épületet, a Rizskásás vagy más néven Vak Jancsi malmát. A városrész fertálymestere, Vallus István kezdeményezte az eljárást, emellett felhívta az országos műemlékvédelem figyelmét is az épületre, javaslatot tett az országos műemléki védelemre. A helyi védelembe vétel ügyében a szakértői vizsgálat megvolt. A tájékoztató, a rendelettervezet olvasható a város honlapján.
Felnémet fertálymestere, Vallus István akkor hallott először a malomról, amikor ide költöztek. Vak Jancsi malmának hívják, 1871-ben került Antal János felnémeti molnárhoz. A Vak ragadványnevet gyenge látása miatt kapta a molnár. 1947-ig malomként működött az épület a Cseszárka-patak mellett. Rizskásás malomnak is nevezték, többek között ez tűnt fel Vallus Istvánnak. 2013 óta kutatja a témát, szerinte török korra utalnak az ablakok, valamint a malom régi neve. Itt termeszthették és dolgozhatták föl a hódoltság korában a környéken élő törököknek a rizst. A “http://eger.hu/public/uploads/tudomanyos-allasfoglalas_53033aa0ed9ff.pdf” szakértői vizsgálatot a Lechner Lajos Tudásközpont végezte. A szakértő azt írja le: a kor megállapítására további vizsgálatokra lenne szükség, de ennek ismerete nélkül is fontos emléke az épület Egernek. Vallus szerint a vizsgálat nem zárja ki, hogy a malom török kori. A helyi védelem alá a malomépületet, a fennmaradt épületszerkezeti és homlokzati részeket vennék. Az “http://eger.hu/public/uploads/malom_52d7d7dd80ed8.pdf” önkormányzat tájékoztató anyaga, rendelettervezete szerint különösen védendő és megőrzendő a szabad kéményes konyha, a kő és téglaboltozatok, a szalagkeretes ablaknyílások, kőkeretek.

Keszthelyi Valéria, 2014. április 18.

Forrás: tveger.hu

Megosztás

3 hozzászólások Helyi védelem alá helyeznék a Vak Jancsi malmát

 • Dóra Zoltán szerint:

  Tisztelt Fertálymester Úr!
  Remélem, nem értett félre. Én sem felelősöket keresek, csupán szomorúan jegyzem meg, hogy Felnémeten sok érték ment veszendőbe. Említettem a fűrészüzemet, de szólhatnék a majorról. ahol tudomásom szerint már a háború előtt is modern mezőgazdaági üzem volt.
  Egy időben nemcsak a mozgalmi dal szövegében szerepelt , hogy “A múltat végképp eltörölni”, hanem as mindennapos gyakorlatban is megnyilvánult. Én már nagyon régen nem vagyok felnémeti, de lélekben ma is oda tartozom. A háború borzalmait a Vak Jancsi malom tulajdonosának pincéjében éltem át gyermekként.
  Sikeres és eredményes munkát kívánok az értékmenréshez.
  Ismeretlenül is üdvözli . Dóra Zoltán

 • Vallus István szerint:

  Tisztelt Dóra Zoltán!

  Vallus István vagyok Felnémet tisztben lévő fertálymestere. Ózdi származásúként tízegynéhány éve élek Felnémeten. A malomról 2013-ban szereztem tudomást és azonnal elindítottam az eljárásokat. A malom tulajdonosa 1992-óta egy német állampolgár. A vásárlás óta ott egy kapavágás nem történt az épület omlik, romlik. Jó a kérdése az elmúlt 20-30 évre vonatkozóan. Nem tisztem bírálni a terület képviselőit, de annyit hozzáfűznék hogy egy kis odafigyeléssel valóban Európában egyedülálló komplexumot lehetett volna létrehozni ott a Vak Jancsi pincesornál. Működő vízimalommal, kifőzdével ehhez tartozó logisztikával stb. munkahelyeket teremtve a felnémeti embereknek. Ezzel kívánok foglalkozni 2014-ben és nem azzal, hogy felelőst keressek. Minden segítséget megköszönök.

  tisztelettel Vallus István

 • Dóra Zoltán szerint:

  Nagyon örülök a kezdeményezésnek. Csak az a baj, hogy már túl késő van. A malomépület szinte romokban hever. Én emlékszem még arra is, hogy az épület előtt megvolt egy régi malomkő. A környezet egy kis átalakítással idegenforgalmi látványosságnak is megfelelt volna, és mivel szépen kiépült pincesor található a dombok alatt, a környék egy kisebb méretű a vendéglátó helyet létrehozására is alkalmas. Mindenesetre ebben az esetben is igaz, hogy jobb későn, mint soha. De én azért felteszem a kérdést: Az elmúlt 20-30 évben senkinek nem jutott eszébe az értékmentés? Az egykori hordógyár fűrészcsarnoka is azért lett az enyészeté, mert nem volt, aki felemelje a szavát.
  Dóra Zoltán

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Naptár

2019. március
H K S C P S V
« okt    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Heves megyei Hírlap

Időjárás